понеделник, 23 март 2009 г.

Класика и простащина се кълчат по БНТ

Все се надявах, че след гаврата "Великите българи", БНТ ще престане с жалките опити за зрителско внимание. За забравилите малко напомняне - на 17 февруари 2007 в ефир се водеше "дебат" кой е по-велик - Левски, Ботев, Вазов, Аспарух, Кирил и Методий и т.н. Разбира се, величието им се измери в есемеси, телефонни обаждания и интернет гласове. Беше глупаво, ненужно и грозно.

Вчера, 22 март, БНТ отново се издъни. "Голямото четене" имаше големи претенции за обществено значимата си роля - да накара хората да четат. Чудесно. Но хората четат. Винаги са го правили и продължават. Съжалявам, че разбивам добре тиражирания мит за глупавия българин, особено младеж. Нямаше да е лошо БНТ да се ограничи в представянето на избраните 100 романа, да спретне по някое филмче, да ги дари на домове за сираци и т.н. ОК. Инициативата с камиончето с книги по градовете също прозвуча интересно.

Обаче "великият българин" трябваше да се пренесе и в "голямото четене". И неделя вечер БНТ търсеше победител! Сред прекрасни, неповторими книги те искаха да отличат една? Защо? За да пращат зрителите есемеси за някакви си стотинки. Това е националната ни телевизия... Победителят е "Под игото" на Вазов.

Става още по-интересно. Почти като "Евровизия" и "Мис България". Ето какви коментари са се появили днес във vesti.bg:

slavka74
София, България


Много е станно, как един роман, който съм сигурна, че преобладаваща част от хората не са чели (въпреки задължителното изучаване) се оказва любима книга. несъмнено това е доказателство, че част от "активните" гласуващи са особено "простички". романът често е критикуван още в началото на 20-ти век като остарял, тъй като разглежда коренно различно общество. а спрямо днес е направо на светлинни години назад. на какво този роман може да научи децата ни или нас самите? :0

grah
България

Тоя път прекалиха ... ей богу!
Не стига, че дъвчем това ужасно посредствено стилистично недоразумение години наред в училище ами сега се оказва книга № 1 в СВЕТОВНАТА класация на българския читател.

Повече няма да копирам, защото е жалко... хората четат, но простотията не изчезва. Горкият Вазов, горко им и на всички български таланти. "Под игото" е неповторима книга, съхранила духа на времето си, като всеки един значим роман. Мъчих се с нея в 5-и клас, но я обикнах в 12-и. Всяко нещо с времето си. Така беше и с "Малкият принц" на Екзюпери (заел 5-о място).

"По-лоши" от "Под игото", но все пак в четворката, са "Време разделно" от Антон Дончев, "Тютюн" от Димитър Димов и "Железният светилник" от Димитър Талев. На опашката са се наредили "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма, "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс и "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес. Няма да се правя на по-умна и да кажа, че съм чела всички. Но съм чела други, които са били класика за мен в определен момент. Като "Пипи Дългото чорапче" и "Емил от Льонеберя" от Астрид Линдгрен, "Хвърчащата класна стая" на Ерих Кестнер, "Приключенията на Том Сойер" на Марк Твен, "Трима другари", "Нощ в Лисабон", "Триумфалната арка" на Ерих Мария Ремарк, "Ана Каренина" от Лев Толстой... стотици.

"Голямото четене" каза на глас немислимото. "Класирайте романите". Все едно са безвкусните песни на Бритни Спиърс. Да наредим поредната поп класация, въртяна по МТВ. Разбира се, БНТ няма от къде да знаят, че това е изкуство. А то трябва да бъде свободно и велико само за себе си. Всеки един от изброените романи е "животоспасяващ" в определен момент за някой, затова е невъзможно да бъде оценен. Класациите са за посредствените, онези, които са просто добри или средна работа, но за масите. Като нашите телевизии, които все си мерят рейтинга. И БНТ все е на опашката. След като позволява класика и простащина да се кълчат в ефир...

(все си мислех, че поне този вот няма да бъде оплют... простотията няма граници, няма и срам)

2 коментара:

Петя Попова каза...

Забелязах,покрай моите синове,че поколенията след 1983 забравиха да четат книги,бързо се пристрастиха към компютъра и филмите.Можи вината да не е тяхна,а да липсват книги,които да ги вълнуват.Нормално е да има промяна.Вероятно много само са чували имена на известни книги и ги номинират в класации.Но мнението за толкова различни книги е трудно да бъде изказано определено и ясно.
Напълно съм съгласна с Плами

Plamena Markova-Koleva каза...

Аз си мисля, че винаги е имало и ще има хора, които обичат да четат, и такива, на които не им доставя удоволствие. Но по мои наблюдения, въпреки всички нови забавления, има много млади хора, за които добрата книга е чудесно преживяване. А Интернет по-скоро им помага да открият нови автори и заглавия, понякога на други езици, затова не смятам, че "мишката би изяла книжката" :)Разбира се, съм убедена, че е важно книгите да се "рекламират", да привличат вниманието на по-малките, а и на по-големите, защото апетитът идва с яденето, нали? Затова инициативата на БНТ беше добра като замисъл до някъде...