събота, 1 октомври 2011 г.

Черният диамант на Дания

Колкото обичам книгите, толкова неприятни впечатления съм натрупала през годините от библиотеките.

За щастие, те се променят. Надявам се, че освен интериора ще променят и отношението си към посетителя... и ще спрат да го третират като крадец и нарушител в техния мрачен и тих храм.

Тъй като съм влизала единствено в 5 библиотеки (и то само в България), днес си организирах една виртуална разходка из някои библиотечни знаменитости. Ето и първата.

Ако Кралската датска библиотека в Копенхаген беше дама, щеше да се притесни при въпроса "Извинете, на колко сте години?" Причината е, че тя, милата, се е родила в далечната 1660. Подозирам, че е изпреварила дори и Лили Иванова.

Днес Библиотеката се простира в две сгради. Първата от 19-и век...

... а втората, от 1999, се оказва гордостта не само на групата датски архитекти от Schmidt Hammer Lassen, но и на цял Копенхаген. Сградата от мрамор и стъкло печели прякора "Черният диамант" и се превръща в атракция сред туристите.

Ако не сте пълнолетен здравноосигурен жител на Дания, няма да успеете да влезете в клуба на пълноправните членове на библиотеката. Което не пречи да се отбивате, за да разгледате някоя изложба, да посетите курс или да присъствате на концерт. В краен случай, може поне да хапнете нещо в минималистичния био ресторант Søren K или да се налсадите на гледката към пристанището.


Постоянните жители на Дания (и Южна Швеция) обаче за мен са си късметлии. След като попълнят формуляр за регистрация, могат да отидат със... здравната си карта, да я активират на място и да заровят нос в 21-те милиона книги в най-голямата библиотека на Скандинавския полуостров.

Тук се съхраняват 4500 книги, печатани преди 1501 година. На всичкото отгоре, се пазят оригинални ръкописи и дневници на Ханс Кристиан Андерсен. И, черешката на тортата - хората не са изхвърлили молбата за работа в библиотеката, която Андерсен е подал при тях... и те са отхвърлили.

Мен ако питате, на фона на тази библиотека всичките ни молове сериозно бледнеят...