сряда, 12 октомври 2011 г.

Филми за Хелоуин - чудене 2011

Продължавам традицията от миналата година. Засега съм се спряла на следните:

-> Long Weekend (2008)

Филмът е от Австралия, което само по себе си много ме радва. На всичкото отгоре, сюжетът поема в една от най-любимите ми посоки и попада в графата "приключенски". Имаме мъж и жена, които решават да си починат сред природата. Само че природата им е подготвила някаква изненада. Подходяща за Хелоуин може би?

Рейтингът в imdb е среден, 5.4, което ме обнадеждава.

-> The Birds (1963)

Само една дума - Хичкок. Срамота е, че още не съм го гледала. Имам много високи очаквания.

(копирам от замунда) " След случайна среща в магазин за домашни животни, богатата дама Мелани Даниълс решава да посети изненадващо Мич Бренър в семейния му дом в тихото крайбрежно градче Бодега Бей. Но това все пак е филм на Хичкок, и местните птици изглежда знаят това.

Въпреки че винаги е бил свързван с жанра, Хичкок е направил едва 2 филма на ужасите и, както се случва с неговите филми, нещата не са съвсем по правилата. Хич явно обича да прекарва първия половин час, залъгвайки ни че представя романтична комедия, но когато започва да разкрива нарастващ брой следи от задаващото се насилие, наистина става интересно. Изразителните сцени, като тази в която чайка одрасква главата на Мелани или птица се блъска в прозореца на Бренъровия дом зачестяват, брилянтно нагнетявайки зрителските опасения и достигайки смразяваща кулминация. Едно от най-големите постижения в този филм е правдоподобността на спокойното, нищонеподозиращо поведение на героите, докато публиката е посветена във всички злокобни събития и детайли, водещи до неистово покачване на напрежението."

-> Duel (1971)

Филм на Спилбърг. Понеже го сравняват с "Птиците" на Хичкок, и той ме обнадеждава.

(пак цитирам замунда) "Първият пълнометражен филм на Спилбърг е модерна притча за тоталното и анонимно насилие в съвременния свят. Той поразява с лаконизма на изразните средства и виртуозния монтаж, чрез който се гради инфарктно напрежение и остър драматизъм.

"Просто изграден филм на съспенса, поставящ един човек срещу голяма анонимна заплаха, така необяснима, както и заплахата в "Птиците" на Хичкок."

Личното ми мнение за филма е, че това е една гениална метафора на човешкия живот.Така както огромния, грозен, застрашителен и анонимен камион се опитва да смаже малката и беззащитната кола, така и обикновенният човек се бори всекидневно с житейските проблеми, мъчейки се да оцелее."