сряда, 19 януари 2011 г.

The Black Swan или филмът, който преследва тъмната страна

Това не е филм за балет. Въпреки че балетът е в главната роля. 


Във филма на Дарън Аронофски нюйоркска трупа подготвя "Лебедово езеро". В балета (по музика на Чайковски и изграден върху немска легенда) принцеса Одета е омагьосана да се превръща в лебед през деня и да живее в езеро, появило се от сълзите на родителите й. Магията може да бъде разрушена, само ако млад мъж й се врече във вечна любов и вярност.

Една вечер принцът случайно я вижда (в човешки облик) да танцува край езерото, влюбва се в нея, а тя му разказва историята си. Той й обещава да бъде с нея завинаги и я кани на бал в двореца, където да я обяви за своя избраница. 

Злият магьосник обаче решава да подложи на изпитание клетвата за вярност на принца и преобразява дъщеря си Одилия като Одета. Така принцът се врича пред злата двойничка (черният лебед) и по този начин обрича Одета да остане под заклинанието. 

В крайна сметка, измамата излиза наяве. Принцът заявява пред Одета, че не може да живее без нея и двамата се хвърлят в езерото. Тяхната саможертва унищожава злия магьосник, а с изгрева на слънцето двамата влюбени заживяват заедно в отвъдното. 


"Лебедово езеро" е история за силата на любовта, за верността и изпитанието й. Но, както казах, това не е филм за балет. 

Двете роли, на Одета и Одилия, се изпълняват от една и съща танцьорка - солистката на представлението. Честта е огромна, както и напрежението. Тази роля е призната за една от най-трудните, защото изисква преобразяването в два напълно противоположни и еднакво силни образа, както и изпълнението на изморителен "танц-шедьовър". 


"Черният лебед" е мрачният двойник на красивия балет "Лебедово езеро".

Режисьорът на "Реквием за една мечта" отново си играе налудничаво с човешките емоции и онези скрити на много дълбоко и мрачно място мисли. 

"Черният лебед" не е филм за балет.

"Черният лебед" е филм за една много силна мечта - да достигнеш съвършенството. 

Героинята на изящната Натали Портман, Нина, е напълно отдадена на балета. Тя няма приятели, рядко се смее, излиза, само за да отиде до залата, не се поддава на никакви изкушения (дори парче торта веднъж в годината...), никога не се е влюбвала и живее с мама. Класическото добро момиче. 

Един ден обаче на пачката й кацва огромният шанс най-после да излезе от масовката. Нещо повече - да се превърне в звездата на сезона и да изиграе онази трудна и стресираща роля Одета-Одилия. Според ръководителя на трупата (Винсен Касел, дами и господа!) Нина ще бъде перфектният бял лебед. Но как ще се справи с черния?

Започват непрекъснати упреци и предизвикателства. Напрежението става все по-голямо и по-голямо. Нина е длъжна да открие тъмната страна в себе си. Въпросът е колко далеч е готова да стигне по пътя към собственото си съвършенство?


Всъщност "Черният лебед" е един грозен филм. Но поднесен изящно под режисурата на Дарън Аронофски и гарниран с музиката на Чайковски. 

"Черният лебед" е налудничава история с въздействаща игра и убийствен грим. 

"Черният лебед" не е за зрители под 18 години. 

Любопитно:

От написването на сценария на филма до реализирането му са минали почти десет години.

Натали Портман танцува почти навсякъде във филма. Тя е тренирала балет от 4 до 13-годишна възраст. А за "Черният лебед" се е подготвяла в продължение на година. Междувременно е свалила 10 килограма, а по време на снимките е претърпяла контузия и се е възстановявала 6 седмици. Всъщност във филма е включена сцена, в която кинезитерапевтът й реално я масажира като част от лечението й. 

Саундтракът към филма (дело на Clint Mansell) е вариация на "Лебедово езеро" на Чайковски - изсвирен наопаки.

3 коментара:

Detelin Markov каза...

Плами, каня се да го гледам този филм откакто го качиха в zamunda, но така и не се изкуших до сега...

Plamena Markova-Koleva каза...

А сега изкуши ли се, Доди...

Violka-Antevasin каза...

Филмът наистина е уникално добре направен! А Портман, евала страшна игра!!!