вторник, 11 януари 2011 г.

Историята зад песните

Преди два или три дена ме попитаха за какво се пее във Vacant на Dream Theater. И по спомени започнах да обяснявам, че е една такава тъжна песен, в която нашият лирически герой се страхува, че ще изгуби любовта на живота си. Оказа се, че съм била права. Почти.


Всъщност песента е написана от вокалиста на Dream Theater Джеймс ЛаБри (James LaBrie) и е изключително лична. 

"Три дни преди 7-я рожден ден на дъщеря ми тя получи пристъп и изпадна в кома за 3 часа и половина. Докторите казаха на жена ми и мен, че може да е получила удар. Докато я подготвяха за скенер, дойде в съзнание. Беше чудо. Лекарите така и не ни обясниха какво всъщност е станало. Честно казано, мисля, че и те бяха объркани като нас. Нищо друго преди или след това не ме е карало да се чувствам толкова обезумял и безпомощен."

Добрата новина е, че от тогава хлапето е напълно здраво и не спира да пее.

Hey you, Hey you
I'm right here
Conscience fading
Can't get through

Oh Lord
Helpless
Confused
Head swayed
Eyes glazed
And mine teared

She's losing control
What can I do
Her vacant eyes
Black holes
Am I losing you


Разбира се, нямаше как да не ми мине през ума още една красива песен. За съжаление, следствие на трагичен инцидент.

На 20 март 1991 година чистачката на апартамент под наем в Ню Йорк тъкмо почиства поредния прозорец и го оставя отворен, за да проветри стаята. В този момент 4-годишният Конър Клептън притичва край него и залитайки пада от 53-я етаж. 

По-рано Конър Клептън е дошъл за малко в Ню Йорк заедно с майка си - италианската актриса Лори Дел Санто. Скоро е трябвало да се връщат обратно вкъщи, в Италия. По това време в Ню Йорк е и татко, Ерик Клептън, който иначе си живее в Съри, Англия. 

В следващите девет месеца Ерик Клептън избягва всякакви изяви. След завръщането си на сцената с него се появява една по-нежна и въздействаща музика. С "Tears in Heaven" ("Сълзи в Рая") дава воля на тъгата си и символично се сбогува със сина си. Въпреки че песента е създадена през 1991 за филма Rush, тя винаги е била посветена на Конър Клептън. 

По абсурдно стечение на обстоятелствата, Ерик Клептън получава писмо от сина си часове след погребението му. Преди 4 години в американско ТВ шоу Лори Дел Санто споделя за първи път:

"Малкият беше научил да пише няколко думи и ми каза: "Мамо, искам да напиша писмо на татко, какво да му напиша?" Казах му: "Добре, напиши му "обичам те". Написа го и му го изпратихме по пощата. След като Конър умря, с Ерик пристигнахме в Лондон за погребението. Бях там, когато Ерик получи пощата си след погребението, отвори и видя писмото на Конър. Не мога да забравя този момент."

Would you know my name
If I saw you in heaven
Will it be the same
If I saw you in heaven
I must be strong, and carry on
Cause I know I don't belong
Here in heaven

Would you hold my hand
If I saw you in heaven
Would you help me stand
If I saw you in heaven
I'll find my way, through night and day
Cause I know I just can't stay
Here in heaven

Time can bring you down
Time can bend your knee
Time can break your heart
Have you begging please
Begging please  

Beyond the door
There's peace I'm sure.
And I know there'll be no more...
Tears in heaven

Would you know my name
If I saw you in heaven
Would it be the same
If I saw you in heaven
I must be strong, and carry on
Cause I know I don't belong
Here in heaven

Cause I know I don't belong
Here in heaven