вторник, 4 януари 2011 г.

Има малки квартални магазинчета (Мол ъф София, Варна, Стара Загора и т.н.), има и молове

Истината е, че последните дни на 2010 не преминаха край морето, а в два от варненските молове. Не, че романтиката е изчезнала... просто северните ледени ветрове я замразиха до пролетта. А в моловете има магазини, има кино, има хапване, има пийване, има(-ше) дядо Коледа, и най-вече - има топло :) 

Но да навлезем в 2011 малко по-мащабно с 4 примера за истински търговски център или shopping mall. 

1) South China Mall е разположен в Донгуан, Китай. Открит е през 2005 година на площ от 2,13 млн. кв. м. В духа на азиатската любознателност и туризма с висящите на врата фотоапарати, тук са пресъздадени 7 пейзажа - слънчевият бряг на Южна Калифорния и Сан Диего, магическият Амстердам, романтичният Париж, страстната Венеция, красивите Кариби и приключенската тропическа дъждовна гора. Тези гледки са акцент в отделните зони: 

зона A - върху площ от 60 000 кв. м. е проектиран универсален магазин за луксозни и модни стоки. Тук са събрани прочути с качеството си продукти от цял свят - френски парфюми и дрехи, италиански кожени изделия, швейцарски часовници... 

зони B и C - това е мястото на мащабните по китайски игри. Нищо чудно, че са се разпростряли на 200 000 кв. м. Мълвата гласи, че игрите са придружени от големи моторизирани средства, срещат се пирати и илюзорен воден параван. Идеята на тези зони е да съчетаят разходка из световни забележителности, развлечение, забавление и култура. 

зона D - още едно място за развлечение, побрало най-големият център за забавление на закрито в Китай - "Невероятен свят", както и немският супермаркет за строителни материали OBI (където се намирало всичко - от отвертката до цялостно интериорно решение). Всичко това на някакви си 50 000 кв. м.

зона Е - Шангри-Ла-то (т.е. изгубеният земен рай) в големия град. Хората си имат вятърна мелница, дървени обувки, лалета, картини на Ван Гог (познахте ли Холандия?)... Мотото на зона Е е - "щастие и наслада навсякъде". На практика, това е мястото за глезотийки - фризура, масаж, терапия с вода, СПА, дискотека, фитнес... Площ - 70 000 кв. м.

зона F - на 120 000 кв. м. е разположено езеро и... манджа от цял свят. Яде ти се бразилско барбекю? Имаш го. Заедно с традиционно похапване от всички части на Китай, френски деликатеси, японски храни и кой знае още какво. 

зона G - 60 000 кв. м., запазени за хотели. 

Да се върнем на идеята за "шопинг мол" - тук има над 1500 магазина. Амин!

(не можах да се сдържа - докато в нашите молове всичко е "направено в Китай", вижте как само го правят в Китай :))


2) SM Mall of Asia е открит през 2006 в гр. Пасай, Филипини върху 1,26 млн. кв. м. Заема трето място по големина в света. Разположен е в 4 сгради, затова клиентите са улеснени с "молски транспорт" - трамвайче с 20 места. Тук са се появили първите за Филипните басейн с олимпийски размери и IMAX кино. Има си планетариум, както и ледена пързалка с олимпийски размери. 

Казват, че два дена са минимума време да го разгледаш. Но дори и да успееш, никак не е сигурно, че и портфейлът ти ще смогне.



3) Cehavir Istanbul, отворил врати 2005 в Истанбул, Турция. С площ от над 1 милион кв. м. се нарежда на 6-то място по големина в света и 1-во в Европа. Накратко: има си 6 етажа с 343 магазина, 34 заведения за бързо хранене, 14 ресторанта, голяма сцена за представления, концери и други събития, 12 кина (включително и детско кино), боулинг зала, влакче на ужасите... Интересно е, че върху стъкления покрив с площ 2500 кв. м. е поставен вторият по големина часовник в света.


4) West Edmonton Mall в Едмънтън, Канада е най-големият търговски център в Северна Америка. Открит е през 1981 година от двама братя, емигрирали от Иран през 1959 година. От откриването си е бил разширяван 3 пъти и в момента е върху площ от 1 млн. кв. м. В продължение на 23 години (до 2004) е бил най-големият в света, а сега е на 5-то място. Поместени са над 800 магазина, воден парк, ледена пързалка, казино... Паркингът е за повече от 20 000 превозни средства, а на ден през мола минават... внимание! та да даааам!... 28 милиона посетители. Молът си има и "Галаксиленд" - най-големият закрит развлекателен парк в света с 24 влакчета и куп други атракции. В закритото езеро със соленоводна среда си живеят 4 тюлена, както и макет на кораба "Санта Мария" (най-големият от 3-те кораба, използвани за първото пътуване на Христофор Колумб).


5 коментара:

Detelin Markov каза...

Мда, много добре написано!

Жалко, че масовата част от българите си мислят, че знаят какво е МОЛ...

Между другото: Не всички стоки по нашите молове са китайски! Има и 1-2% български стоки, които са произведени в България.

-Пояснявам произведени тук, понеже: Българина лесно се лъже като му кажат българско, но то се дели на две:
1. Българска фирма с производство в.. (Китай да речем)
2. Произведено във България, от българи!

Plamena Markova-Koleva каза...

Доди, това за китайските стоки си беше в кръга на шегата :) Наистина, срещала съм и стоки, произведени в Индия ;)

Но виж такива, произведени в България, или най-малкото български... не се сещам да има в моловете, където съм била. А голяма част от магазините с такива, които знаехме от край време, бутнати в някакви малки улички, вече ги няма.

princesss каза...

Била съм в Cehavir Istanbul и си купих страхотно палто от там :)))

Plamena Markova-Koleva каза...

Princesss, предполагам ти е било кеф да пазаруваш там :))

Violka-Antevasin каза...

Оу, това са плашещо огромни и светещи чудовища наречени както щете
Мол-ове, място за пазаруване и забавления... Плашещо си е!