неделя, 12 февруари 2012 г.

Един ден с 22-годишната Уитни Хюстън

"Изпей го, Уитни, скъпа", крещи екзалтиран фен в Карнеги Хол. "Изпей ни истината."

Седмици по-късно журналистката Мери Шонеси прекарва един ден с 22-годишната изгряваща звезда, за да подготви материал за броя на сп. "People" от 9 декември 1985.

Срещата е уговорена за 16:40, пред сградата на радио WUSL във Филаделфия. Докато слиза от черната си лимузина, Уитни впечатлява с небрежно-елегантния си вид. Висока 1.73 и изключително слаба, певицата приближава в кафяво кожено яке, тесни дънки с навити до глезените крачоли, черни слънчеви очила и грива от тъмни къдрици около изящното й лице. Мери Шонеси я описва като 22-годишна Нефертити, която внушава самоувереност.


DJ Джеф Уат излиза да поздрави Уитни. "Знаеш ли, че щях да съм милионер, ако приемах подкупите, които ми предлагат хората, за да бъдат тук", остроумничи той. Ъгълчетата на устните на Уитни се извиват в съвсем лека усмивка. Личи си, че е жена, която е свикнала с мъжкото внимание, макар все още това да я смущава. По време на 15-минутното интервю, прекъсвано от хитовете й Saving All My Love For You, Thinking About You и Hold Me, темите се въртят около стремителното й издигане по музикалния небосклон тази година. Концертът й в Карнеги Хол миналия месец привлича куп знаменитости, сред които Еди Мърфи и Дарил Хана. Дори кметът на Ню Йорк се появява, за да види защо е целият този шум.

След като позира за снимки в радиото, Уитни се отправя към хотела, хванала в ръка пакет с вечерята си - сандвичи, пържени картофки и газирана напитка. Тъй като трябва да пее след по-малко от 3 часа, няма време за по-изискано ястие. Типичен ден от живота на една изгряваща звезда.


За 56-годишния й баща Джон Хюстън, който пътува с нея в лимузината, историята на живота му се повтаря. Той отново е мъжът до Звездата. Сиси Хюстън, майката на Уитни, е основателка на поп-госпел квартета Sweet Inspirations, които са беквокали на Арета Франклин и други изпълнители през 60-те.


"Не можеш да си спомниш първия път в звукозаписно студио, защото тогава майка ти беше бременна с теб", казва Джон, смеейки се на спомена. Сиси прекарва лятото на 1963 в нюйоркското студио на Атлантик Рекърдс, преди да роди дъщеря си през август.

"Да", казва Уитни, най-малката от 3 деца. "Мама каза, че продуцентите били ужасени, но тя им казала да спрат да се тревожат и да го преодолеят."

Детството на Уитни преминава в компанията на майка й, Sweet Inspirations и Арета. "Помня, че бях в атмосфера на тотално творчество." Докато попива поп и соул звучене по време на записите им, Уитни е активно обучавана и в госпъл музиката в хора на баптистката църква в Ню Джърси.

"Чувах викове и крясъци от мазето", казва Джон. "Уитни стоеше долу с един от микрофоните на Сиси и пееше със записите на Шака Кан и Арета. Знаех, че майка й я обучава, но не обръщах много внимание. Един ден Сиси каза: "Бебчето ти ще пее първото си соло в църквата тази неделя. Бъди там." Това, което чух този ден, беше гласът на млада жена, излизащ от 12-годишно дете. Изуми ме."

"Когато чух Арета, усещах емоциите в нея толкова ясно. Всичко идваше някъде от дълбоко", казва Уитни. "Това исках да правя."

1978 Уитни споделя светлините на прожекторите с майка си в кабарета в Ню Йорк. Лутър Вандрос иска да я продуцира като соло артист, когато тя е на 15. Родителите й преценяват, че е твърде рано. "Първо исках да завърши училище, защото знаех, че щом навлезе в бизнеса, няма да има какво да я спре", обяснява Сиси в свое интервю.

През 1980 животът на Уитни прави неочакван завой. Представител на модна агенция я забелязва до Карнеги Хол и тя почти веднага подписва договор. Скоро снимките й се появяват на страниците на списания Seventeen, Glamour и Cosmopolitan. Изключително опияняващо преживяване за завършваща частно църковно училище в Ню Джърси.

Още преди да завърши през 1981, Уитни е беквокал на Шака Кан. Три години по-късно Ариста Рекърдс сключват договор с нея и кариерата й поема бясно нагоре. "Уитни е индустрия", казва мениджърът й Юджийн Харви. "Телефоните не спират да звънят."

По нейни сметки ще минат поне още 10 години преди сериозно да се замисли за семейство. И докато вълната е любовна... "Нямам необходимото време за подобна връзка. А и винаги ще се тревожа какво си мисли той, докато ме няма." Междувременно тя се затваря в сигурен кръг от роднини около себе си. Нейният по-голям брат Гари и братовчедка й Фелиша Мос са бекволите й, а брат й Майкъл непрекъснато я придружава на път.

За концерта й в Карнеги Хол през ноември нейната 6-членна група е облечена в черни смокинги. Уитни излиза с внушителен тоалет. "Да сключим сделка", казва на публиката, "вие ми давате нещо от себе си, а аз ви давам всичко от мен."

Паметен момент от 90-минутното шоу е кавърът й на песента I Am Changing. Внезапно Уитни спира на средата и затваря очи. Събира сили, за да вдигне на крака 2800 почитатели. "Изпей го, Уитни, скъпа", крещи екзалтиран фен. "Изпей ни истината."

---

Днес всички говорят за Уитни Хюстън. Причината е внезапната й смърт в хотелска стая, на 48 години.
Днес всички си повтаряме наляво-надясно R.I.P. И слушаме нейната музика.

1 коментара:

Анонимен каза...

Чудна, чудна жена!