петък, 15 април 2011 г.

Frank Silva... човекът-роля

Преди 21 години Дейвид Линч прави най-големия подарък на всички киномани.

Ако сте гледали сериала Twin Peaks, няма начин да не си спомняте поне една сцена. Заедно с цялата абсурдно психарска атмосфера. Та сцената, която сте запомнили силно, вероятно е леко кошмарна. Това е моята:

И сега я изгледах на около 20 крачки от монитора.
Предполагам, че някой ден ще е признак на зрялост да определя Боб като филмов образ. Засега все още е реално най-страшният "човек", който съм виждала. На крачка от този признак за зрялост, реших да погледна зад г-н Боб. Това е Франк Силва.

Този човек няма Оскар. Най-вероятно няма нито един фен сайт. Дори няма снимка на профила във филмовата енциклопедия imdb.com. Всъщност този човек вече не е жив и малко се знае за неговия живот. Но Франк Силва изигра толкова брилянтно една роля, че пресъздаде най-смразяващия образ на убиец/ чудовище/ психопат, който някога се е показвал на екран. Очевидно е притежавал талант, след като хора споделят, че е бил много мил човек.

Франк Силва се ражда на 31 октомври 1949 в Сакраменто, Калифорния. Появява се в нощта на Хелоуин, заедно с Майк Андерсън... психарското джудже от "другия свят" в Туин Пийкс. Поредната случайност на снимачната площадка, която изненадва Дейвид Линч.

(карикатурата е на Zack Wallenfang, публикувана в неговия блог)
Франк завършва държавен университет в Сан Франциско. Работи като сценограф за някои от филмите на Линч - "Синьо кадифе", "Диво сърце". Силва е нает и за сериала "Туин Пийкс". Докато се занимава с декорите в стаята на Лора Палмър за пилотния епизод (инфо за негледалите - основният въпрос в сериала е "Кой уби Лора Палмър?"), някаква жена подвиква: "Франк, внимавай да не се заклещиш в стаята". През това време той тъкмо мести гардероб. Въпреки че Дейвид Линч дори не гледа в тази посока, той чува забележката и за момент си представя как Франк Силва е заклещен в стаята.
Като знаем колко богато въображение има режисьорът, трудно ще отгатнем каква точно е била картината в ума му. Явно обаче е била впечатляваща, защото Линч отива при Силва и му казва, че ще играе в "Туин Пийкс". Той отвръща само "Добре". Дейвид Линч му казва да отиде до леглото на Лора, да клекне и да погледне към камерата. Без все още да знаят защо, заснемат този кадър.

Снимките на пилотния епизод започват. Лора е открита мъртва, майка й стои в хола със затворени очи. Внезапно си припомня нещо и се стряска ужасена. Сцената е приключена, а Линч доволно казва "Чудесно!" Но получава отговор: "Не, не е. В огледалото се вижда човек." На въпроса на Линч кой е там му отговарят "Франк Силва". В този момент в главата на Дейвид Линч се ражда Боб, изигран от Силва.

През 1993 година Франк Силва присъства на ежегодния Туин Пийкс фестивал. Тогава с него се среща John Thorne, който в продължение на 13 години е редактор на ТП фен списанието Wrapped in Plastic. В своя блог Джон споделя впечатленията си от Франк: "Силва беше внимателен, дружелюбен, спокоен. Изглеждаше много земен, даже малко объркан от цялото внимание, което му се оказваше на фестивала."
Франк Силва умира през 1995 година, на 45 години. По думите на Дейвид Линч причината е СПИН.
За своите 45 години, на екрана той изиграва само ролята на убиеца Боб - в сериала "Туин Пийкс" и в игралния филм "Туин Пийкс: Огън, следвай ме". Ако се разровите за коментари, ще ви стане ясно, че се е справил добре. Може би повече от едно поколение са израснали с лицето на Франк Силва в кошмарите си. Появявал се е и в моите.
Днес човекът-роля остава с един сериал, игрален филм и... роля в клип. Поздрав с песента Only на Anthrax.

18 коментара:

Анонимен каза...

Казват, че човек имал една истинска роля в живота си. Този човек я е открил, а тя ме преследваше, като бях малка.
Даже май, като гледам, няма да си пусна клипчетата, които си качила. Искам да си спя добре тази вечер ;)
Между другото, много добре написано. С кеф се чете.

Plamena Markova-Koleva каза...

Благодаря ти :)

Ако някой ден се престрашиш да го гледаш пак, моля те да ми кажеш какви са ти отзивите след толкова години ;)

Анонимен каза...

О, повярвай ми, голям шум ще вдигна, ако го изгледам отново :D :D :D

Анонимен каза...

Ne poznavam chovek ot moeto pokolenie (az sym 84 - nabor), koito da ne go e bilo strah ot duha BOB, prosto qnma takyv vsi4ki bqha ujaseni. Na mnogo ot priqtelite mi im lqha kurshum. Az syshto kato si lqgah chesto mi iznikvashe v synanieto, no ne se e stigalo do po dalech. Qvno mnogo dobra rabota na ekipa syzadal filma ili atm na glavniq scenarist, za koito se govori v statiqta. No ako si mislete,che ako go gledate sega she se izplashite :D, nqma da vi "ogree" az sym gledal serii i napravo mi se struva smeshnichak. Vse pak filma e veche dosta star, a v poslednite 15 godini izleznaha dosta horari na podobna tematika i sme pretrypnali za dosta ot scenite.

Анонимен каза...

V podkrepa na tova, koeto pisah po - gore, moga da kaja, chese poznavam s hora ot cqlata strana v rezultata na tova che dosta sym obikalql i kato sudent i t.n. S ryka na syrceto zaqvqvam, che ne poznavam chovek okolo moite godini, koito da ne go bilo stah ot filma, qvno dosta e vyzdeistvasht.

Plamena Markova-Koleva каза...

Вярно е, че днес част от ефектите вече не са толкова впечатляващи. Но не бих казала, че като цяло ми се стори смешен при последното гледане. Плюс това чак сега осъзнах колко метафори има в този филм. Не случайно "совите не са това, което са" ;) Та, ако се замисли човек, има нещо доста смразяващо и реалистично в самата история.

Анонимен каза...

Страхотна тема, поздравления, не съм вярвал че има друг голям фен на сериала и актьора като мен.

А относно това дали сега е смешен и дали е страшен... филма не е ужаси, че да е страшен, повярвайте, особено във втория сезон са наблегнали на комедийната част покрай Анди , Луси и т.н., има няколко смразяващи момента, но все пак не забравяйте че дублажа убива момента и най-вече той допринася за комичния ефект... а няма какво да се лъжем, всички сте го гледали с дублаж от българската телевизия, свалете си го, дръпнете си субтитри и тогава кажете че е смешен... гаранция че пак ще изтръпнете на моменти.

Естествено тези моменти щяха да бъдат повече,ако от телевизията спонсорирала сериала не бяха натиснали Линч да издаде още след 15 серия кой е убиеца... освен това, Линч е имал разногласия с Марк Фрост, който пък е искал сериала да бъде "по-нормален", Линч въобще не е искал да се разбира и след края на филма кой е убиеца, общо взето ако бяха позволили на човека да си играе собствената си игра щеше да е още по-...това са неща които е хубаво да ги знаете преди да го гледате, за да му дадете шанс нищо че е 1989/90.

Plamena Markova-Koleva каза...

Много ме зарадва с коментара си :)

Анонимен каза...

от Милена 30г. - Пловдив

Дейвид Линч ми е един от любимите режисьори. А един от най-големите ми детски кошмари беше Боб от Туин Пийкс. Безспорен талант е имал този човек, и няма как Линч да го подмине. Наистина си е доста scary, дори и сега, след толкова време..... Дейвид Линч си остава един от най-интересните и различни режисьори в историята на киното. Харесвам го, но не всичко от него, не го разбирам напълно, но и не държа да разбирам. Точно това е, което така силно държи вниманието ми. Филмите които се разбират от всички ме карат да се отегчавам.

Plamena Markova-Koleva каза...

Здравей Милена,

Тази година съм решила да се опитам да изгледам значителна част от филмите на Линч. Може пък да взема да разбера някоя малка част от него :)

Анонимен каза...

от Милена
Здравей отново Плами :)

Тъй като много харесвам Lana Del Rey.. замислих се тези дни, след като гледах много от видеоклиповете и, за носталгичната и красота и как Тя - с това ангелско излъчване, загадъчна и свежа до смърт... червените завеси ще и паснат идеално за следващия филм на Линч :)

http://vbox7.com/play:fcc8ad1cf0

Plamena Markova-Koleva каза...

Прекрасно откритие за мен! Благодаря ти, Милена :)

Анонимен каза...

от Мария

Изгледах сериала тези дни и мога да заявя, че не е случаен този феномен, всички ние да останем така трайно белязани от Боб, джуджето, както и други сцени, останали така ясно запечатани в съзнанията и спомените ни при положение, че сме били толкова малки. Филмът и през вече по-зрелия ми поглед и претръпналия ми интерес към разни бозави ужаси, пак си ми е страшен, интригуващ, мистериозен, забавен и похватите на Линч наистина могат да шашнат всеки зрител. Или почти всеки. Музиката, актьорите, атмосферата на малко канадско отдалечено кътче - зловещо. Много съм очарована, дори през погледа на отминалите години. Сериялът си е класика, в това просто няма спор и това, че е от преди над 20 години няма абсолютно никакво значение, както няма значение, че "Магьосникът от Оз" е от 1939г.Хубаво е да наблягаме над самото изкуство, а не над времето и годините, които са минали

Анонимен каза...

Аз съм на 32 години. Когато даваха Туин Пийкс бях дете и помня че ме беше страх да погледна в огледалото да не видя Боб. Оглеждах се да не изскочи и зад някой диван или гардероб. Франк Силва невероятно изпълнена роля на Боб- лека му пръст на човечеца и да почива в мир. Жал ми стана като разбрах че е починал.

Анонимен каза...

Обичам света на " Туин Пийкс ", действа ми някак успокояващо тази атмосфера. Може би заради музиката на Бадалменти и изгаденият от дървесина застинал малък град. Нещо като любопитен страх, трепет в тъмнината и безкраен, обгръщащ, вечен покой. Или може би това е едно от нещата, които ме запращат в детството.

Plamena Markova-Koleva каза...

Напълно те разбирам :)

Анонимен каза...

ПРЕКАЛЕНО МНОГО СЛУЧАЙНОСТИ. СПОРЕД МЕН Е ПОСЛАНИЕ. ЗЛОТО Е ВЪВ ВСЕКИ ОТ НАС И ДА СЕ МОЛИМ ДА НЕ ВЛЕЗЕМ ЗАД ГРЕШНОТО ПЕРДЕ НА ПОДСЪЗНАНИЕТО НИ. СЛУЧАЙНИ НЕЩА НЯМА. ОГАСЕТЕ ЛАМПАТА И ПОГЛЕДНЕТЕ ЗАД ВАС КОЙ ВИ ГЛЕДА !

Анонимен каза...

Благодаря за статията!

След толкова много години, едва сега намерих смелост да се разровя за информация за актьора изиграл БОБ. Страх ме беше от снимките му, които ще излязат. Винаги гледам през пръсти статии за сериала, за да не попадна на негова снимка.
Знаех, че това е бил човек от снимачната площадка и за тази роля в началото е имало друг актьор. Но сега разбирам, в началото Линч въобще не е имал идея за такъв персонаж? Какъв късмет за него това стечение на обстоятелствата, и какъв благодат са неговите интуиция и гениалност.
Според мен БОБ е върха на цялата мистичност и психологично въздействие, което Туин Пийкс носи.
Все още не намирам смелост да го изгледам отново, а много искам. Вярвам във всяко нещо, което е показано в този филм.