неделя, 8 май 2011 г.

Over The Rainbow... или колко над дъгата стига историята

През 1939 година Джуди Гарланд пее "Някъде над дъгата..." във филма "Магьосникът от Оз". По музика на Harold Arlen и с текст на E. Y. Harburg, песента печели Оскар.


И просто така се ражда един от музикалните символи на 20 век.Песента заема 1-во място в класацията "Песните на века", изготвена от Американската Асоциация на Звукозаписната Индустрия.

Американският Филмов Институт също я поставя на 1-во място в класацията за филмова музика "100 години... 100 песни".

По време на Втората световна война Over The Rainbow е обявена за символ на САЩ от американските войници в Европа.

"Някъде над дъгата небето е синьо, а желанията, за които се осмеляваш да мечтаеш, наистина се сбъдват". След Джуди Гарланд, това изпяват и:

* Една от най-добрите версии за мен, на прекрасната Eva Cassidy. Нейният аранжимент печели симпатиите на BBC и е избрана за една от песните на века.* И понеже вали, и понеже е неделя - ето я и Aretha Franklin.* Много нежно изпълнение на Jewel* И понеже вали, и понеже е неделя, и понеже го обичам... Eric Clapton* Kylie Minogue прави своя кавър по време на лечението си от рак на гърдата. Признавам си обаче, че ми е най-малко любимото изпълнение.* Разбира се, ето го и един от най-успешните кавъри, който в момента звучи навсякъде. Israel Kamakawiwo 'ole, един от най-популярните и обичани хавайски музиканти, прави своя интерпретация, която звучи във филмите Meet Joe Black, Finding Forrester и 50 First DatesА някои предпочитат да го изсвирят.

* Steve Vai* Joe Satriani* Jeff Beck

2 коментара:

Анонимен каза...

Чудесна компилацийка!
Точно преди малко се скри и дъгата при нас от хубавия майски дъжд :)

Plamena Markova каза...

Радвам се, че ти хареса :)