петък, 21 октомври 2011 г.

Europeana и колекция от стари снимки на Варна

Ясно е, че повече ще се говори за раздялата на Емилия и Коко Динев (цък), сватбата на Николета Лозанова и Валери Божинов и поредното ПТП. Все пак съм изненадана как не съм разбрала по-рано за един невероятно мащабен и вълнуващ проект - Europeana.

Какво е Europeana?


Става въпрос за виртуална врата към библиотеки и музеи в цяла Европа. На едно място са събрани книги, фотографии, картини, музика, филми от над 1500 културни институции на територията на Стария континент. Идеята е колкото проста, толкова и трудоемка. Най-важното е да се решат 2 проблема - как ще се опази авторското право и как ще се дигитализират всички онези експонати. Хората му хващат цаката, проектът проработва и можем да се похвалим с българско участие (засега чух със сигурност, че Регионалната библиотека във Варна се е включила в това приключение).

На кратко в дати

2005 -> Европейската комисия пуска мухата да се създаде европейска дигитална библиотека.

2007 -> Разработва се прототип.

20 ноември 2008 -> Появява се Europeana.

2009 -> Интернет порталът отвежда към 5 милиона документа.

2010 -> Документите вече надхвърлят 10 милиона.

И просто така можеш да видиш как се е развивала Варна през годините... например :)


7 коментара:

Detelin Markov каза...

Хубава колекция, Плами! Интересни снимки има и трябва по всякакъв начин да се сещат хората за миналото, защото виж колко готино е било... Повече ме радва от сегашното състояние на част от нещата, че дори и кей има!

BTW: Не мислиш ли, че снимката на морската гара е много добра с тия лади, жигули и москвичи паркирани на паркинга? (Дори и чавдарката в далечината!) :-D

Plamena Markova-Koleva каза...

Обаче ми липсва някое Трабантче там :D За щастие ми се струва, че виждам пред Спортната зала.

Доди, струва ми се, че с всяка изминала година хората губят част от човечността си. И по време на избори се забелязва най-силно.

Detelin Markov каза...

Предлагам да не говорим за политика.

Хората просто си гледат само проблемите и затъпяват - мое мнение. Това, че повечето живеят не ръба на оцеляването на означава, че не трябва да оценяват миналото и да му се радват.

Надявам се до няколко месеца да мога, да сканирам около 500 стари ленти и нямам търпение да се захвана с тях. Само на мен ли ми е толкова интересно миналото като цяло? :-/

Plamena Markova-Koleva каза...

Оууу, да ти дам да ми прочетеш дипломната работа за живота във Варна през 20-те и 30-те години на 20-и век ;)

Violka-Antevasin каза...

И аз имам колекцийка малка със стари снимки на Варна и на София. Много са готини!

Анонимен каза...

Наи-лошото е това че аз като дете на прехода роден в митичната 1989 изпитвам носталгия кум време в което не съм живял сузнателно и когато гледам усмихнатите хора от старите ленти,просто облечени равни,каращи руските коли които те оставят постоянно на пътя,но щастливи и доволни от себе си...ако има някой маг който мойе да ме върне там поне за час..предварително благодаря!!!:D

Plamena Markova-Koleva каза...

За добро или за лошо, и аз с моя набор '87 съм в твоето положение ;)