понеделник, 27 юни 2011 г.

Елина Дуни и случайната музика

Знаете ли кой бил най-сигурният признак, че не си пропиляваш живота? Ако всеки ден чуваш поне една нова песен, прочиташ непознато изречение и опитваш нещо за първи път. Разбира се, въпрос на вкус... как точно си представяш не-пропиляния живот. Въпреки че не помня някога да съм се водила от тези "правила", се случва да прекарвам някоя мързелива сутрин или вечер в ровене из youtube за нов личен музикален хит. Рядко обаче ми се случва да се натъкна на нещо непознато, в което да се влюбя от първо чуване.

Преди две седмици идея-си-нямам-кое-радио сложи в малкия си джоб виртуалната джунгла youtube. От момичето, което пееше неразбираемото "луме, луме", ме побиха едни много приятни меломански тръпки. Днес разбрах, че това е албанката Елина Дуни.

(вметка - ще си говорим за онази, специалната музика... за тогава, когато си в настроение и ти е нетипично, цък)

През 1981 година в Тирана (Албания) се ражда Елина Дуни. Покрай падането на комунистическия режим идва и нейното заминаване на Запад. Заедно със семейството си, през 1992 Елина се установява в Женева (Швейцария). 12 години по-късно тя вече е студентка по джаз пеене и композиране.

По време на студентските си години се запознава с пианиста Колин Валон, контрабасиста Патрис Море и барабаниста Норберт Пфаматер. Четиримата основават квартет Елина Дуни.

Замисълът на Елина е да се върне назад към балканските си корени. В свои интервюта споделя, че музиката, която изпява, е нейната биография - всяка песен е част от нея самата. И понеже квартет Елина Дуни не са безличен касетофон, те подлагат мелодиите на (почти) пълна промяна. Така се раждат техните компилации между балканска фолклорна музика и модерен джаз. Единственото условие е да се запази автентичният текст недокоснат, за да се усети истинският дух на песента.

Първият албум на квартет Елина Дуни излиза през 2008 с албанското заглавие Baresha (в превод - Пастири). Немската и швейцарската преса посрещат работата им с възторг и им отварят път към европейско турне и участия в различни фестивали.



2010 се появява и вторият албум, този път с румънското заглавие Lume, lume (в превод - Свят, свят). Отново следват възторжени реакции, които този път се разпростират и до австрийската и френската преса. Квартетът е обявен за хипнотичен, а гласът на Елина Дуни - шедьовър.

В Lume, lume са поместени традиционни песни от Албания, България, Турция, Гърция и Румъния. Мелодията, която ме грабна от първо чуване, се оказа румънско фолклорно размишление за преходността на живота. Ако не ви се пропилява още един ден, ви препоръчвам да си пуснете това Lume, lume:



Макар че Елина Дуни обожава българския фолклор, тази година ще посети за първи път България. Пускам ви една муха - 10 август, сряда, квартет Елина Дуни в Банско Джаз Фестивал ;)

2 коментара:

Violka-Antevasin каза...

Много интересно звучене Плами! Макар да ми идва твърде спокойно и релаксиращо за сегашното ми настроение, но ми хареса наистина!:) Ето, днес ми е един непропилян
/много/ ден, благодарение на теб и твоя блог :)

Plamena Markova-Koleva каза...

И аз затова вметнах, че е музика за определени моменти и настроение :) Дано и днес бъде един непропилян (много) ден, Виолка ;)