петък, 1 юли 2011 г.

Дейвид Линч

13 любопитни факти.


1) От 1973 година медитира всеки ден - сутрин и вечер по 20 минути. "Интуицията нараства. Удоволствието от живота също."

2) Не случайно горите са особен, характерен герой в неговите филми. Баща му е изследовател в Министерството на земеделието... и по-точно - изучава дърветата. "Затова често бях в горите. Горите са нещо вълшебно за едно дете."

3) От малък обича да рисува и мечтае да стане художник. Нищо чудно, че учи в Академията за изящни изкуства във Филаделфия.

4) Първият му "филм" е анимиран и е от 1966 г. Представя го на ежегодния конкурс за експериментални картини и скулптури в Академията. Казва се "Шестима мъже се разболяват" (Six Figures Getting Sick).

5) Филма си "Гумена глава" (1977) определя като "най-духовен". Работи върху него 5 години, без да може да си обясни посоката, в която поемат сцените. Един ден случайно прочита изречение от Библията, което сякаш казва всичко. "След това видях филма като едно цяло. Не мисля, че някога ще кажа кое беше това изречение."

6) Обича израза "Гледай поничката, а не дупката в нея." Докато работи по "Гумена глава", го съветват да се откаже и да си намери работа, с която да издържа съпругата си Пеги и дъщеря си Дженифър Линч. Хваща се като разносвач на в. "Wall Street Journal" срещу сумата от $50 на седмица. Спестява, снима сцена по сцена и успява да го завърши. Години по-късно се оказва, че това е любимият филм на неговия любим режисьор Стенли Кубрик.

7) Също като горите, и типичните американски закусвални са негов любим герой. Причината е, че през 70-те и 80-те години почти всеки ден е посещавал "Bob's Big Boy", където над млечен шейк е стоял и размишлявал.

8) 9 години Дейвид Линч публикува комикса си "Най-бясното куче на света" (The Angriest Dog In The World) във в. "L. A. Weekly" и "Baltimore Sun".

9) Макар филмите му да напомнят странната логика на сънищата, той не черпи идеи от тях. Случва се само веднъж - за "Синьо кадифе".

10) Чувства композитора Анджело Бадаламенти като свой брат. И съвсем по семейному... той е автор на музиката на всички негови филми, последвали "Синьо кадифе". "Обичам да сядам до него на пианото. Аз говоря и Анджело свири. Той свири думите ми."

11) Определя Кайл Маклоклън като своето второ Аз.

12) Любимите му филми са "Булевардът на Залеза" и "Апартаментът" на Били Уайлдър; "Пътят" и "8 и 1/2" на Фелини; "Прозорец към двора" на Хичкок; "Лолита" на Кубрик.

13) Дейвид Линч е режисьор на клиповете към песните Wicked Game на Chris Isaak, Unfinished Sympathy на Massive Attack, Dangerous на Michael Jackson.