петък, 27 май 2011 г.

Годината на Натали Портман...

... по киноманския календар

2011 започна и продължава да си тече в компанията на Натали Портман. Първо изгледах 3 пъти Black Swan. След което хвърлих едно око на imdb.com, набелязах филмите, които още не съм гледала, и започнах да ги отмятам. Определено ме впечатли (и препоръчвам) Brothers. За The Other Woman бих казала, че не е за всеки и за всеки ден, иска си специална нагласа. Със сигурност най-голямото ми разочарование от нейните филми се оказа No Strings Attached - неочаквано клиширан и дразнещ. В момента из компютъра ми чакат Garden State и Beautiful Girls.

На прохождащите в света на Натали Портман препоръчвам да започнат с Leon, Anywhere But Here и Where The Heart Is.


* Родена е в Йерусалим на 9 юни 1981 година, на 29-я рожден ден на майка си. Баща й е от Израел, като неговият баща пък е поляк. Майка й е американка, но дело на руско-австрийска дружба :)

* Натали е кръстена на... Коледа. Името й идва от латинското "natale domini". Истинската й фамилия е Hershlag. Заема моминското име на баба си, Портман, от страх да не изложи родителите си, ако филмът "Леон" се окаже провал.

* Когато е на 3 години, се местят от Йерусалим в САЩ - първо Вашингтон, по-късно Кънектикът и в крайна сметка - Ню Йорк. Въпреки че майка й е била актриса, в последствие предпочита да се превърне в домакиня и да се съобразява с ангажиментите на съпруга си, който е лекар. Малко по-късно става агент на Натали.

* На 8 години Натали придружава баща си на медицинска конференция. Пред очите й извършват демонстрация на лазерна операция върху пиле. От тогава Натали е заклета вегетарианка.

* Всичко започва, когато търсач на модели за Revlon забелязва 11-годишната Натали в пицария. Тя обаче се отказва от кариера на модел и се насочва към актьорството. Големият пробив идва скоро с филма на Люк Бесон "Леон". Тогава тя е само на 13.

* Завършва гимназия с отличие и е приета да учи в Харвард. През 2003 се дипломира със специалност Психология.* В момента е заедно с хореографа Benjamin Millepied и очакват първото си дете.


* Според шофьорската й книжка Натали е висока 1.60. Очевидци обаче твърдят, че всъщност е по-ниска. (Хъм, историята на моя живот...)

* От 4-годишна ходи на уроци по танци.

* Нещото, което истински я е комплексирало като по-малка, е фактът, че долната месеста част на ушите липсва при нея. Казва, че това вече не я притеснява и се харесва такава, каквото е.

* Не понася цигарения дим.


* Като малка е била дубльор на Бритни Спиърс в детско шоу. Двете са останали приятелки до днес.

* Говори перфектно иврит.

* Съществува банда, кръстена на нея - Natalie Portman's Shaved Head. Поздрав - цък.


Виртуален лексикон

* Детски мечти: да стане лекар, ветеринар, космонавт, танцьорка на Бродуей, писател, учен, фотограф, артист.

* Хоби: танци, четене, писане, да се пързаля на ледена пързалка.

* Мании: шоколадът!

* Любими храни и напитки: пица, шоколад, сладолед, чай.

* Любими музиканти: Bjork, PJ Harvey, Alanis Morissette, Lauryn Hill, Moby (с който са добри приятели), Radiohead, Stevie Wonder, The Beatles, Nirvana.

* Любима песен: Ben на Michael Jackson. Поздрав - цък.

* Любими филми: "Мръсни танци", "Списъкът на Шиндлер", "И твойта майка също".

* Любими сериали: "Приятели" и "Кръгът на Доусън".

* Любими книги: "Дневникът на Ане Франк" и "Лолита" на Набоков.

* Любим град: Париж.

* Любима държава: Израел.


Филми

* Първоначално е отхвърлена за ролята си в "Леон", защото са решили, че е много малка.

* Отказва да се снима в "Някъде на Запад", защото е трябвало да участва в секс сцена. Звездата на филма, Сюзън Сарандън, се застъпва за нея и сценарият е променен.

* Преди да я изберат за "Междузвездни войни", Натали не е гледала трилогията. На кастинга разбира, че Star Wars и Star Trek са различни неща.

* За филма "В като Вендета" си обръсва главата. Работи с логопед, за да добие британски акцент.

* Покрай "Чудният магазин на мистър Магориум" се научава да свири на пиано и да дирижира.

* Смята "Всеки казва "Обичам те" за най-големия си провал. Причината е, че не е успяла да се справи с импровизациите, които е очаквал Уди Алън.

* Първата й любовна сцена е в "Там, където е сърцето".

* Печели Оскар и Златен глобус за "Черният лебед".

* Номинирана е за Оскар и печели Златен глобус с "Отблизо".


Цитати

* "Ще отида в колеж. Не ми пука дали това ще съсипе кариерата ми. Предпочитам да съм умна, отколкото филмова звезда." (1999)

* Смятам, че обществената библиотека в Ню Йорк е буквално най-якото място!"

* "Единственото дразнещо нещо е, когато хората ме зяпат... Обикновено съм ОК, защото съм ниска и с кестенява коса и се сливам с тълпата, но е много странно."

* "Някой поиска да ме снима и аз отказах. Ядоса ми се, но аз не съм Мики Маус."

* Често твърдят за нея, че е твърде зряла за възрастта си. По този повод: "Всъщност съм 85-годишно мъниче."

* "Не съм човек, който жертва всичко в името на киното. Моят живот винаги ще бъде по-важен."

4 коментара:

Анонимен каза...

Ако не си го гледала, има един шеговит клип, в който тя пее рап за своя живот, брутална противоположност на обикновено милото й поведение по интервюта, интересно е http://www.youtube.com/watch?v=VVPCz0W7Rm0

Garden State е готин, дано ти хареса. "Леон" е един от любимите ми филми от малка, и дори само заради него я харесвам Натали.

Мило, че харесва Кръга на Доусън, и аз го :Д. А "Бен" ми е любимата песен на Майкъл Джексън.

Лени (от Перник)

Plamena Markova-Koleva каза...

Лени, не го бях гледала, мерси :))

И аз я забелязах първо в "Леон". Даже помня, че имаше време, когато исках като нейната къса коса (оказа се, че не е за мен :))

lenival каза...

А аз ходех точно с нейната подстрижка от Леон :") И като бях малка и приличах... после обаче се появиха родовите ми характеристики и станах огромна :") Мацката е страхотна. А аз толкова много я харесах в В като Вендета, че не схванах защо не получи награда за ролята си в него.

Plamena Markova-Koleva каза...

Хм, още не съм гледала "В като Вендета" и тъкмо се колебаех. Но пък защо да не я гледам без коса :)