четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Предизвикателството за всички синоптици - Ayo.

Забравете какво каза Емо Чолаков. Забравете дъжда/ снега навън. Защото лятото ще дойде след 3... 2... 1... {Play} Сега.



Не се сърдете на синоптиците. Покрай всички циклони, тайфуни и руски мразовити течения можеха ли да предвидят и Ayo. (Айо)? А тя е непредсказуема и свободолюбива. Все пак, във вените й тече циганска кръв.


На 14 септември 1980 година във Фрехен, Германия се ражда Джой Оласунмибо Огунмакин. Чътвъртото дете на татко нигериец и мама румънска циганка, Джой от малка обича музиката и ритъма. Шестгодишна свири на цигулка, след това на пиано, а години по-късно сама се научава да свири на китара.

Днес заредена със слънчево лятно настроение, Аyo. е трябвало преди това да се сборичка с трудното си минало. Казва, че именно музиката е била нейната терапия. На 15 години пише първата си песен. Посвещава я на майка си, която се пристрастява към хероина, когато тя е на 5. Година по-късно попада в затвора. След като родителите й се развеждат, Ayo. прекарва известно време в домове и приемни семейства. Щом навършва 14, властите й позволяват отново да живее с баща си.

А татко е много важна фигура в израстването на Ayo. такава, каквато я виждаме днес. Да започнем със сценичното й име - Айо... задължително с точка под или до "о"-то. Всъщност тя не е сменила истинското си име Джой (означаващо "радост"), а го е превела на йоруба - един от многото говорими езици в Нигерия.

Всеки фен на твореца Ayo. трябва да благодари на баща й, работещ като DJ, докато е студент по инженерство в Германия. Именно неговите музикални пристрастия са вдъхновили малката Джой. Пинк Флойд, Джими Клиф, Боб Марли, Стиви Уондър...

И трета червена точка в графата "татко на Ayo." - именно той забелязва певческия й талант, помага й да направи демо запис и й позволява да напусне училище на 18 години.

Събрала смелост, Ayo. напуска сигурността около татко и се мести сама в "големия град" - Хамбург. Там се сблъсква с екип, който не вярва в музиката, която тя иска да прави. Повтарят й непрекъснато да бъде "по-хард". Последният "ритник", който я запраща извън Германия (както сама казва), е нейното тогавашно гадже, за когото пее в най-големия си хит Down On My Knees (или песента по-горе, с която ви извиках лятото преди минути). Всъщност историята не е особено драматична за нас, преситените с поп фолк и риалити клюки. Т.е. няма изневяра, няма деца от чужди жени, извънземна намеса или зверски побой. Просто влюбената Джой не може да свикне да дели своя приятел, също музикант, с... него самия (оказва се, че тогава момчето било доста отдадено на себе си и своята кариера). От своя страна, Ayo. е свикнала да бъде "твърда" и никога не показва емоции.

Краят е поставен. Хваща си пътя за Лондон на 20 години, като преди това купува китара. Същата, с която ще напише и изпълни всички свои песни. Включително и Down On My Knees - песента, която ще й помогне да се раздели със себе си като дистанцирано, студено, "силно" момиче и ще я научи да показва своите емоции.

Ayo. в Лондон, но не за дълго. Циганската й кръв я завежда в Париж. Междувременно среща отново своя приятел-музикант и се оказва, че моментът е подходящ. Двамата с Патрис днес имат две деца - момче и момиче.

През 2006 Айо записва първия си албум - Joyful, в Ню Йорк. В края на 2007 прави турне в Германия и САЩ. По това време заедно със семейството си се пренасят в Ню Йорк. Юли 2008 прави второ турне - в САЩ и Канада, на което представя втория си албум - Gravity At Last, записан на Бахамите.

2009 година пристига за Ayo. с признание от УНИЦЕФ Франция, които я избират за лице на инициативата им за популяризиране правото на образование на всички деца по света.

Днес Айо се радва на умерена популярност, главно в Европа - Германия, Франция, Швейцария и Гърция. Казват, че феновете й не признават възрастови или расови ограничения. И нищо чудно публиката й да е толкова шарена, колкото е и тя самата. За себе си Айо припомня, че обединява различното - различни култури, различни раси, различни ритми. И никак не се оплаква. Напротив, това я прави темпераментен артист, който пише "соул-реге-афро-фолк" музика.


Down On My Knees

Down on my knees I'm begging you
Down on my knees I'm begging you
Down on my knees I'm begging you
Please, please don't leave me

Do you really think
She can love you more than me
Do you really, really think so?
Do you really think
She can give you more than me
Baby, I know she won't

'Cause I loved you unconditionally
I gave you even more
Than I had to give
I was willing for you to die
'Cause you were more precious to me
Than my own life

I won't believe that you really, really
Wanna leave me
Just because of her
Have you forgot about
All the things we've been through
She was not the one
Who was there for you

Don't leave me
I'm begging
I love you
I need you
I'm dying
I'm crying
I'm begging
Please, love me
I love you
I love you
I'm begging
Please, love me
I'm begging
I'm begging
Please, don't leave me
Down on my knees I'm begging you...

1 коментара:

Detelin Markov каза...

Хм, усещам, че ти предстои интересно журналистическо бъдеще!