четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Професия "Сексуален заместител"

Жена, наближаваща 60-те, закусва с мъжа си. Той я целува и я пита колко клиента ще приеме днес. Тя му отговаря: "Само един", на което той отвръща: "Приятно прекарване, скъпа". Мъжът тръгва. Жената отива в спалнята, сменя чаршафите и минути по-късно вече посреща своя клиент. Глас зад кадър пояснява, че тя не е Проститутката на квартала, а търсен специалист. Или "сексуален заместител".

Докато National Geographic не ме светна по въпроса, не подозирах за тази форма на терапия. Оказа се, че през 70-те и 80-те години в САЩ този бранш е процъфтявал. Днес са останали около 30 представители... и то пред пенсиониране. Не се притесняват да се показват и да говорят откровено, защото се гордеят с работата си, която приемат за призвание.

Линда живее в Сан Франциско. През 1978 е масажист. Усеща, че притежава способността да предразполага своите клиенти да се отпуснат и чувстват комфортно без дрехи. Насочва се към сексуалната терапия и посещава различни курсове.

През 1995 преминава обучение към IPSA (Международната асоциация за професионално заместителство) и получава лиценз. Това е и единствената организация, която има правото да излъчи професионални сексуални заместители. Започва да работи още на другия ден. Защото, както тя казва, "в тази професия най-важен е личният опит, който трупаме в практиката".

Според Линда първата реакция на хората, щом чуят с какво се занимава, е "секс, секс, секс!" Оказва се, че работата не е... точно това. "Сексуалното заместителство се фокусира върху връзката, отношенията в една двойка, като акцентът не пада върху физическия момент. Целта е да помогнем на човека да се отпусне и да говори за чувствата си. Уча го за докосването, езика на тялото, как да изглежда и бъде уверен... След това пристъпваме към голотата." Линда веднага пояснява, че в началото действа почти като лекар, който преглежда своя гол пациент единствено с идеята да го изучи. "Част от терапията включва и ролева игра - все едно сме на среща".

Линда, както и нейните колежки, работят в сътрудничество с психотерапевти. Твърдят, че с тяхната намеса клиентите бележат напредък в пъти по-бързо. Обикновено са необходими около 15 сеанса от по 2 часа. Тарифата на сеанс варира между 250 и 350 $. "Няма гаранции, че ще има "пълно сексуално обслужване", но определено не се ограничаваме само до държане на ръце."

Въпреки плюсовете, професионалистките са наясно, че риск винаги има - да се привържат към клиент, той да развие зависимост към тях или... да си изпатят от някоя ревнива съпруга.

5 коментара:

Detelin Markov каза...

Ъм, Плами, дори не съм подозирал за това! Но все пак има луди и луди - нещо не ми допада тая индустрия като цяло... :)

Plamena Markova-Koleva каза...

И аз не съм чак толкова широко скроена :)

Violka-Antevasin каза...

Чела съм преди доста време за нещо подобно. И в началото го бърках с обуение на тантричен секс, но не е.
И чак пък да ги наречеш луди, Доди ))))
Е, явно аз съм доста широко скроена. :D :D :D

Plamena Markova-Koleva каза...

Вио, чудех се как да го коментирам. От една страна, очевидно помагат на хора със сериозни проблеми. Но от друга... как се поставят граници в тази професия :)

Violka-Antevasin каза...

Най-вероятно трудно се поставят. Но е хубаво да има граница. Обаче със секса е опасно да си играе човек, защото често някой се опарва, професионално или не ))