понеделник, 6 юни 2011 г.

Хамелеонът Дани ДеВито

Имате ли си класация "Фундаментални кино-въпроси"? До днес първото място в моята заемаше следният:

Колко е висок Дани ДеВито?

Отговор: 1.52

Този миньон е един от най-интригуващите актьори. Проявявал се е като безмилостен богаташ, палав адвокат, близнак на Шварценегер, смел гинеколог, отблъскващ злодей... дори и стриптизьор.


Дани ДеВито се ражда на 14 ноември 1944 в Ню Джърси. Учи в частни училища, но интересното идва щом ги завършва.

След като се дипломира през 1962, започва работа като козметик в салона за красота на сестра си. Година по-късно се записва в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк, за да научи нещо повече за козметологията (т.е. всичко накуп - козметика, фризьорство, маникюр, педикюр и т.н.). "Изненадващо" обаче там се увлича повече по актьорството. По това време се запознава с Майкъл Дъглас, с когото се сприятелява.

Пак в тези години Дани среща актрисата Риа Пърлман - цапнатата в устата сервитьорка от "Бар Наздраве". Само с 4 сантиметра по-висока от него, тя се оказва жената на живота му и през 1982 двамата сключват брак. Днес семейство ДеВито имат 2 дъщери и 1 син.


Първата си роля във филм Дани изиграва през 1968. Въпреки че появата му в Dreams Of Glass е повече от незабележима, тя се оказва достатъчна да го разочарова от филмовата индустрия и да го насочи към театралната сцена. През 1975 обаче две сериозни имена го пожелават - режисьорът Милош Форман и актьорът Майкъл Дъглас. Те настояват да участва в екранизацията на романа "Полет над кукувиче гнездо", като го убеждават, че този филм ще бъде хит. Дани се съгласява. И цели десятката. С Джак Никълсън в главната роля, филмът се оказва абсолютен хит - отлично приет и от критика, и от зрители.

За съжаление, докато се изстрелва на върха, "Полет над кукувиче гнездо" не понася със себе си и Дани ДеВито. Следват години на малки роли. Големият му пробив настъпва през 1978 със сериала "Такси". След като се явява на кастинг за ролята на диспечер, продуцентът му казва, че ако наистина иска да влезе в екипа, трябва да покаже повече хъс. На момента Дани мята в земята сценария и се провиква "Кой е написал този боклук?!" Везните убедително се накланят в негова полза. Сериалът се излъчва до 1983, а диспечерът Луи ДеПалма се превръща в любимец на критиците и ДеВито печели "Еми" за ролята.

80-те и 90-те години Дани вече е в стихията си. Утвърждава се като комик с черен оттенък, благодарение на филми като "Безмилостни хора" (уникален сценарий!), "Хвърли мама от влака", "Близнаци", "Войната на семейство Роуз", "Джуниър".

През 1992 изиграва една от знаковите си роли - ужасяващият пингвин от "Батман се завръща" на любимия му режисьор Тим Бъртън. 11 години по-късно участва в друг негов уникален филм - "Голяма риба".


Дани ДеВито не се задоволява само с разнообразните си роли, затова смело сяда на "режисьорското столче". Забелязва се любовта му към черните комедии с криминален елемент... което всъщност обяснява защо ми е любимец. Под негово ръководство се появяват на филмов свят "Хвърли мама от влака", "Войната на семейство Роуз", "Мансардата".

За да затвори кинематографичния кръг, Дани се превъплъщава и в ролята на продуцент в култувия филм на Тарантино "Криминале", "Гатака", лентата на Милош Форман с Джим Кери "Човек на Луната", донеслият Оскар на Джулия Робъртс "Ерин Брокович".

И понеже всичко това явно не е достатъчно, Дани ДеВито е и съсобственик на ресторант в Маями - DeVito South Beach.

* * *
Цитат

"Забавно е да си на ръба. Мисля, че даваш най-доброто от себе си, когато рискуваш, когато не си в безопасност, когато не си в сигурната среда."

* * *

Момент, който не е за пропускане

В последния сезон на "Приятели" Дани ДеВито е гост-звезда. Разбира се, ролята му е на стриптизьор :) 10 сезон, 11 епизод - The One Where the Stripper Cries

2 коментара:

JR каза...

Your blog is interesting, has left a great impression.
Best wishes
Jonas

Plamena Markova-Koleva каза...

Thanks, Jonas :)