петък, 15 април 2011 г.

Frank Silva... човекът-роля

Преди 21 години Дейвид Линч прави най-големия подарък на всички киномани.

Ако сте гледали сериала Twin Peaks, няма начин да не си спомняте поне една сцена. Заедно с цялата абсурдно психарска атмосфера. Та сцената, която сте запомнили силно, вероятно е леко кошмарна. Това е моята:

И сега я изгледах на около 20 крачки от монитора.
Предполагам, че някой ден ще е признак на зрялост да определя Боб като филмов образ. Засега все още е реално най-страшният "човек", който съм виждала. На крачка от този признак за зрялост, реших да погледна зад г-н Боб. Това е Франк Силва.

Този човек няма Оскар. Най-вероятно няма нито един фен сайт. Дори няма снимка на профила във филмовата енциклопедия imdb.com. Всъщност този човек вече не е жив и малко се знае за неговия живот. Но Франк Силва изигра толкова брилянтно една роля, че пресъздаде най-смразяващия образ на убиец/ чудовище/ психопат, който някога се е показвал на екран. Очевидно е притежавал талант, след като хора споделят, че е бил много мил човек.

Франк Силва се ражда на 31 октомври 1949 в Сакраменто, Калифорния. Появява се в нощта на Хелоуин, заедно с Майк Андерсън... психарското джудже от "другия свят" в Туин Пийкс. Поредната случайност на снимачната площадка, която изненадва Дейвид Линч.

(карикатурата е на Zack Wallenfang, публикувана в неговия блог)
Франк завършва държавен университет в Сан Франциско. Работи като сценограф за някои от филмите на Линч - "Синьо кадифе", "Диво сърце". Силва е нает и за сериала "Туин Пийкс". Докато се занимава с декорите в стаята на Лора Палмър за пилотния епизод (инфо за негледалите - основният въпрос в сериала е "Кой уби Лора Палмър?"), някаква жена подвиква: "Франк, внимавай да не се заклещиш в стаята". През това време той тъкмо мести гардероб. Въпреки че Дейвид Линч дори не гледа в тази посока, той чува забележката и за момент си представя как Франк Силва е заклещен в стаята.
Като знаем колко богато въображение има режисьорът, трудно ще отгатнем каква точно е била картината в ума му. Явно обаче е била впечатляваща, защото Линч отива при Силва и му казва, че ще играе в "Туин Пийкс". Той отвръща само "Добре". Дейвид Линч му казва да отиде до леглото на Лора, да клекне и да погледне към камерата. Без все още да знаят защо, заснемат този кадър.

Снимките на пилотния епизод започват. Лора е открита мъртва, майка й стои в хола със затворени очи. Внезапно си припомня нещо и се стряска ужасена. Сцената е приключена, а Линч доволно казва "Чудесно!" Но получава отговор: "Не, не е. В огледалото се вижда човек." На въпроса на Линч кой е там му отговарят "Франк Силва". В този момент в главата на Дейвид Линч се ражда Боб, изигран от Силва.

През 1993 година Франк Силва присъства на ежегодния Туин Пийкс фестивал. Тогава с него се среща John Thorne, който в продължение на 13 години е редактор на ТП фен списанието Wrapped in Plastic. В своя блог Джон споделя впечатленията си от Франк: "Силва беше внимателен, дружелюбен, спокоен. Изглеждаше много земен, даже малко объркан от цялото внимание, което му се оказваше на фестивала."
Франк Силва умира през 1995 година, на 45 години. По думите на Дейвид Линч причината е СПИН.
За своите 45 години, на екрана той изиграва само ролята на убиеца Боб - в сериала "Туин Пийкс" и в игралния филм "Туин Пийкс: Огън, следвай ме". Ако се разровите за коментари, ще ви стане ясно, че се е справил добре. Може би повече от едно поколение са израснали с лицето на Франк Силва в кошмарите си. Появявал се е и в моите.
Днес човекът-роля остава с един сериал, игрален филм и... роля в клип. Поздрав с песента Only на Anthrax.